Få timer senere var den nye pumpestation installeret

Etableringen af et nyt pumpehus til AffaldVarme Aarhus blev ikke helt som normalt. I stedet for et traditionelt betonbyggeri blev et plug-and-play teknikhus leveret på en blokvogn, og få timer senere var det klar. Byggefasen foregik på Priess’ fabrik i Vinderup, og huset blev afleveret og installeret til tiden og til prisen.

Nye boliger stiller krav til kapaciteten i fjernvarmenettet. Udfordringen løser man typisk ved, at man opfører pumpestationer til forøgelse af trykket, så de nye boliger kan få nok varme. Det medfører som regel et omfattende og tidskrævende forløb på stedet, når en ny betonbygning skal bygges op fra grunden, men en plug-and-play løsning fra nordvestjyske Priess gør op med traditionerne.

Kunde

AffaldVarme Aarhus

Installationsadresse

Bindesbøll Byen 8240 Risskov

Den nye Bindesbøll Byen i Risskov er et godt eksempel på, at kapacitetsproblemer kan gøre det nødvendigt at udvide varmeforsyningen. Her skulle der etableres en ny pumpestation til erstatning for en mindre varmevekslerstation i et rekreativt område omkring det gamle psykiatriske hospital med mange fredede træer, som der skulle tages hensyn til.

– Vi ønskede en løsning med et mindre fodaftryk, fordi der ikke var plads til en større bygning på lokaliteten, siger Anders Lund, projektleder i AffaldVarme Aarhus.

Der er ellers tradition for, at teknikbygningerne er ”rigtige” bygninger, der opføres som en fuldmuret løsning, men har var der behov for nytænkning, uddyber Anders Lund.

Løsningen blev et præfabrikeret plug-and-play teknikhus fra Priess, der blev designet og produceret på virksomhedens fabrik i Vinderup. Huset er 7 meter langt, 3,5 meter bredt og 3,5 meter højt, og det er beklædt med fibercementplanker, så det falder i med omgivelserne. Udover selve teknikhuset omfattede arbejdet præinstallation af pumper, koblinger og styringer til fjernvarmeanlægget.

– For at effektivisere driften bruger vi mange standardkomponenter, og vi har leveret alle komponenter, der indgår i selve fjernevarmeinstallationen, til Priess, fortæller Anders Lund.

– Kort sagt var det en plug-and-play løsning, der skulle sættes ned over seks rør, opsummerer Lars Bech, produktchef hos Priess.

Samarbejde om modellering i 3D og online

Fra starten modellerede Priess hele løsningen i 3D. Det betød, at deltagerne kunne dele 3D-modelleringerne, og at en stor del af justeringerne af konstruktionen kunne foretages under møderne, der foregik virtuelt som Teams-møder.

– Det har været effektivt og bidraget til at sikre et godt forløb på trods af COVID-19, siger Ole Madsen, projektchef hos Priess.

– Fra starten integrerede Priess vores standardkomponenter i tegneprogrammet, så det vi så i 3D-modelleringerne, var hvad vi fik, fortæller Anders Lund.

De fysiske møder var begrænset til et opstartsmøde, et par besøg hos Priess i Rudkøbing og Vinderup samt et afsluttende kontrolmøde.

Virtuel reality tjek

I konstruktionsfasen har Priess desuden anvendt virtual reality teknologi for at sikre en optimal konstruktion af pumpestationen, fortæller Ole Madsen videre. Det foregik ved, at ingeniørerne hos Priess i førte sig 3D-briller og fik virtuelt rundt i pumpestationen. Det gav en helt anden og meget realistisk fornemmelse af placeringen de forskellige komponenter, og konkret betød det, at flere ventiler blev flyttet til en bedre placering.

Det er en teknologi som de venter sig meget af hos Priess.

Styr på detaljerne og præcisionen

AffaldVarme Aarhus stod for at etablere sandpuden, hvor teknikhuset skulle hvile. Derudover havde de ansvaret for seks rør, der skulle tilsluttes anlægget. De skulle placeres millimeterpræcist, og derfor leverede Priess en skabelon i metal, så de kunne placeres helt korrekt og være klar til en problemfri montering af teknikhuset.

Leveret indenfor timer og på millimeter

Teknikhuset blev transporteret på en blokvogn fra Vinderup og afleveret på pladsen ved hjælp af en stor mobilkran. Inden for fem timer var det 24 ton tunge hus placeret millimeterpræcist ned over tilslutningsrørene og forbundet til varmenettet.

– Huset var klar på en dag, og alle rørene blev svejst på og forbundet samme dag, siger en ikke uimponeret Anders Lund og fortsætter:

– Vi er glade for løsningen, og vi har fået et hus til tiden og prisen. Byggeprocessen har været effektiv og uproblematisk.

– De undgik alt bøvlet med en større byggeplads, og hvad det omfatter af byggestyring, gener for borgerne og så videre, siger Ole Madsen, Priess og opsummerer:

– Det var en god proces, hvor alle blev glade for løsningen, og hvor beboerne fremover har varme nok i den kolde tid.

Opgave

Etablering af ny pumpestation i forbindelse med udvidelse af fjernvarmenettet i Risskov.

Løsning

Præfabrikeret teknikhus fra Priess som plug-and-play

 • Design og layout
 • CE-mærkning
 • Præfabrikation af rør og komponenter
 • Konstruktionsgodkendelse af rørdesign og teknikhus
 • Montering af komplet installation inkl. styring og ventilation
 • Støjdæmpet teknikhus
 • Traverskran og vandinstallation, sikrer godt arbejdsmiljø ved eftersyn og service
 • Teknikhus udført i forhold til kundens ønske og udseende
 • Isoleret teknikhus udført i profilerede aluzinkplader, beklædt med fibercementplanker
 • Størrelse og totalvægt. 7 m x 3,5 m x 3,5 m, 24 ton
 • Indvendig og udvendig belysning
 • Tagrender og nedløb monteret på hus
 • Designet og produceret på Priess’ fabrik i Vinderup

Pumpestationen er designet og produceret på Priess’ fabrik i Vinderup, som ud over design, produktion og projektledelse af teknikinstallationen også råder over en pallette af muligheder af farvevalg og materialer til teknikbygningen så det falder i med omgivelserne.

Projektforløb

 • Udbud fra rådgiver
 • Kontrakt tildelt, pris og løsning
 • Løbende design og produktionsproces mellem Priess og AffaldVarme Aarhus
 • FAT-test og SAT-test udført på fabrik
 • Levering og monteret on-site til aftalt tid
 • Indkøring og aflevering af pumpestation

Installationstid

1 dag

Relaterede kundecases

Skal vi drøfte dit projekt?

Vi er altid klar til at tage en uforpligtende snak om dit behov og vores løsninger.

  Din specialist

  Lars E. Bech
  Produktchef – Teknisk Salg
  +45 5166 5064
  lbe@priess.dk