Mobilt varmeveksleranlæg løser problemer med lokalplan

Hvad gør man som forsyningsselskab, når lokalplaner og grønne ambitioner spænder ben for hinanden? Hos Kredsløb A/S tog de en utraditionel beslutning og valgte et mobilt anlæg, der ikke fylder mere end fire p-pladser. Priess har leveret løsningen, der installeres som plug’n’play.

Kredsløb A/S er et østjysk forsyningsselskab, der har det erklærede mål at gøre det nemt at være grøn. Efter støt tilgang af nye kunder fik Kredsløb behov for at optimere driften og øge kapaciteten via et nyt varmeveksleranlæg ved det tidligere amtssygehus i Aarhus. Det viste sig ikke at være så nemt som forventet.

Lokalplanen var ikke på plads for området, og Kredsløb kunne derfor ikke opføre en ny, permanent varmevekslerstation på den ønskede placering. Det betød, at der skulle tænkes nyt for at sikre kunderne kapacitet og komfort. Løsningen blev en mobil varmevekslerstation på 10 MW fra Priess District Heating A/S.

Installationsadresse

Tage Hansens Gade, 8000 Aarhus C

Samarbejdspartnere

Kredsløb A/S

Løftet på plads på få timer

Anlægget er en mobil varmevekslerstation i form af et teknikhus, der bestykkes og testes på fabrikken. Hele huset transporteres på blokvogn til pladsen og løftes på plads på få timer. Det er 10 x 4 meter og optager kun fire båse på p-pladsen i Tage Hansens Gade.

– Al teknik var installeret på forhånd. Stationen skulle blot kobles til strøm og fjernvarmenettet, og den har faktisk kørt fra dag 1, siger Lejla Mesanovic, der er projektleder hos Kredsløb.

– Hele stationen blev leveret af Priess District Heating. Dem har vi haft gode erfaringer med fra tidligere, hvor de har leveret en plug’n’play-pumpestation til os.

Med en kapacitet på 10 MW booster det nye anlæg varmeforsyningen, så driften kan optimeres. Temperaturen i fremløbsvandet kan sænkes, og nu kan Kredsløb imødekomme behovet for større kapacitet i forhold til de nye husstande i området.

Æstetisk integreret i byrummet

Den mobile pumpestation er mere end teknik. Den rummer også en kunstnerisk dimension, da den er blevet udsmykket af en lokal graffitikunster. Med streetart integreres den fint i gadebilledet og kommunikerer samtidig en historie om funktionen.

– Der er blevet taget virkelig godt imod den mobile pumpestation. Hos Kredsløb har vi fået løst et presserende problem med levering af den nødvendige varme. Vi har optimeret driften til gavn for forbrugerne og den grønne omstilling, og så har vi fået en løsning, der æstetisk er integreret i byrummet, opsummerer Lejla Mesanovic, projektleder hos Kredsløb.

Hos forsyningsselskabet forventer man, at den flytbare station skal stå på p-pladsen i mindst fem år, indtil den permanente løsning er etableret. Derefter kan plug’n’play-huset flyttes til en anden lokation, hvor der er brug for et midlertidigt boost af fjernvarmen.

Relaterede kundecases

Skal vi drøfte dit projekt?

Vi er altid klar til at tage en uforpligtende snak om dit behov og vores løsninger.

    Din specialist

    Lars E. Bech
    Produktchef – Teknisk Salg
    +45 5166 5064
    lbe@priess.dk