Tid og kvalitet var en væsentlig faktor, da Aalborg Forsyning rullede en klimavenlig fjernkøling ud til IKEA-varehuset i Aalborg. Med en plug and play-løsning kunne man hurtigere komme i gang med at spare klimaet for næsten 2.000 tons CO2. Kølestationen var i drift kun et halvt år efter underskrift af aftalen og er udviklet i et tæt samarbejde mellem Krebs A/S, Fenagy A/S og Priess A/S.
Da IKEA skulle erstatte det gamle kølesystem på taget af varehuset, stod Aalborg Forsyning klar med løsningen – et fjernkøleanlæg, der om sommeren kan konvertere energien fra varehuset til fjernvarme, og om vinteren sørger for opvarmning gennem integrerede, eldrevne varmepumper, der konverterer varme fra luften. Til gavn for IKEA, borgerne i Aalborg og klimaet.
Fotos: Aalborg Forsyning
Levering af fjernkøling var et nyt område for Aalborg Forsyning, som derfor ønskede den tekniske løsning udviklet, designet og installeret som en totalleverance.
– Det skulle være en nøglefærdig plug and play-løsning og så skulle prisen og driftsøkonomien naturligvis være rigtig, fortæller Lars Riisager, projektleder hos Aalborg Forsyning.
Køle- og varmestationen er tilsluttet IKEAs kølekredsløb og Aalborg Forsynings fjernvarmenet. Det har en ydelse på op til 1.000 kWh ved udnyttelsen af overskudsvarmen i kølevandet fra IKEA og 1.200 kWh fra varmepumpen, som udnytter luftens varme via en varmeoptager.
Teknikken er installeret i et færdigt hus fra specialisterne hos Priess A/S på 10 x 3,4 m og med en højde på 2,8 m. Den samlede station er leveret som en plug and play-løsning fra Fenagy A/S, der har monteret alt udstyr inklusive deres H1200 varmepumpe med et kølemodul.
Aalborg Forsyning har dermed fået sin totalleverance og er godt på vej til at reducere udledningen af CO2 med næsten 2.000 tons over seks år, som de tidligere har beregnet.
Den nye fjernkølestation blev leveret som et komplet modul på en blokvogn fra Fenagys montagefabrik i Lystrup. I løbet af fire timer var stationen placeret på en sandpude, tæt på IKEA, som Aalborg Forsyning havde etableret forinden.
De følgende 8-9 uger blev stationen koblet på IKEAs kølekredsløb og pumpestationen til fjernvarmen, og det hele blev færdigtestet og meldt klar til drift.
Forinden havde Priess A/S leveret teknikhuset inklusive en skræddersyet betonplade med udsparinger til Fenagy, hvor varmepumpe, elektriske installationer mv. kunne monteres under kontrollerede forhold. På fabrikken blev teknikhuset løftet af betonpladen, der fungerer både som sokkel og bund, og da alle enheder var monteret, blev huset sat på plads igen.
– Det er en meget stor fordel, at vi kan vi færdiggøre den samlede leverance på vores fabrik i Lystrup, siger Henrik Ramlov, projektleder hos Fenagy A/S.
– Som kunde giver det en sikkerhed for en høj kvalitet, at komponenterne er samlet hjemme på et værksted, i stedet for at skulle monteres på stedet, supplerer Lars Riisager, projektleder hos Aalborg Forsyning.
Udover det nævnte teknikhus har Priess A/S leveret yderligere et hus til projektet, og det rummer pumpestationen til fjernvarmen. Huset er leveret til Krebs A/S, der som totalleverandør står for levering af den samlede løsning til Aalborg Forsyning.
Udover den tidsmæssige besparelse på pladsen, er fabriksfremstillede anlæg generelt af en højere kvalitet, da det er væsentligt lettere for projektlederne løbende at følge produktionen på værkstedet, og derved undgå fejl og samtidig optimere på design, uddyber Morten Krebs, direktør i Krebs A/S.
Hos Priess A/S fortæller Key Account Manager Kim Ravn Mortensen, at husene er kundetilpasset mht. størrelse, dørplaceringer mv. Indvendigt er de udstyret med perforerede plader, der halverer støjen, så målt en meter fra husene er lydniveauet kun 37-38 dB. Husene er isoleret, opbygget i en sandwichkonstruktion, og kan leveres med yderbeklædning efter ønske – for eksempel med træ eller i vedligeholdelsesfrie materialer.
– Vores teknikhuse har et minimalt fodaftryk, fordi de kan designes meget kompakt, og så kan taget fjernes eller hele huset løftes af fundamentet, så det bliver langt nemmere at installere eller udskifte store komponenter, siger Kim Ravn Mortensen fra Priess A/S.
– Teknikhuset fra Priess er fleksibelt, pladsbesparende og erstatter fint de mere traditionelle og tunge huse. Det er efterspurgt hos fjernvarmeselskaberne, konstaterer Henrik Ramlov fra Fenagy.
Hos Aalborg Forsyning er de godt tilfredse med løsningen og forløbet, og de forventer at etablere flere lignende fjernkølingsstationer. DI og Dansk Fjernvarme har tidligere vurderet, at der er en potentiel gevinst for samfundet på 10 milliarder kroner med fjernkøling.
– Efter et halvt års drift er vi godt tilfredse med den nye type fjernkølingsstation, siger Lars Riisager, projektleder hos Aalborg Forsyning. Hele projektet har kun taget 26 uger, fra ordren blev afgivet til det nye teknikhus var i drift.
Dermed blev anlægstiden reduceret med flere måneder, og projektlederen konstaterer videre, at forløbet har aflastet Aalborg Forsynings egen projektorganisation, fordi de er sluppet for at lave den traditionelle, grundmurede bygning til anlægget, der både tager længere tid og er dyrere. Desuden har selskabet fået mulighed for at flytte kølestationen til en anden lokation på et senere tidspunkt.
– Leverancen til Aalborg Forsyning viser, at vi er vigtig partner i den grønne omstilling, fordi vores teknikhuse er en fleksibel løsning, der understøtter en hurtig og effektiv eksekvering af klimavenlige initiativer, slutter Kim Ravn Mortensen fra Priess A/S.
Fakta om fjernkøling til IKEA Aalborg:
Kombineret køle- og varmestation med kapacitet på 1MW (fjernkøling) og 1,2 MW (varmepumpe)