Teamwork sætter banebrydende biogasproces i system

GreenFarm, som udvikler miljøvenlige løsninger til reduktion af den enkelte landmands klimaftryk, har lanceret et banebrydende, decentralt anlæg, der omdanner biomasse fra den enkelte bedrift til energi og højkvalitetsgødning. Et teknikhus udviklet i samarbejde med Priess A/S danner rammen om el- og varmeproduktionen, og nu skal Priess være med til at skalere løsningen, så den kan løse en af landbrugets største udfordringer.

Landbruget er udfordret i forhold til udledningen af klimagasser. Virksomheden GreenFarm ApS med base i Give vil bidrage til at løse den udfordring med decentrale anlæg til landbruget, der i en biogasproces kan omdanne gylle til el, varme og højkvalitetsgødning. Det er effektivt, og det er bæredygtigt, blandt andet fordi man kan undgå mange kilometers unødig transport af gylle.

GreenFarm har en ambitiøs målsætning om at vokse og om at kunne tilbyde en leveringstid på anlægget på kun fire måneder, og derfor samarbejder man tæt med Priess A/S i Vinderup. Priess er eksperter i teknikhuse og har designet et teknikhus til anlægget, der forenkler projektforløbet og leveres som en plug and play-løsning.

Kunde

Gråsten Landbrugsskole

Installationsadresse

Fiskbækvej 15, 6300 Gråsten

Samarbejdspartnere

GreenFarm ApS

Første anlæg er allerede taget i brug

De første decentrale GreenFarm-anlæg med Priess-teknikhuse er leveret og taget i brug, fx på Gråsten Landbrugsskole. Her er man ambitiøse i forhold til klimamålene og etablerede allerede i 2019 et solcelleanlæg.

GreenFarm-anlægget skal fungere som et udstillingsvindue for både landbrugsskolen og GreenFarm. På skolen kommer de udelukkende til at bruge egen gylle. Målet er, at skolen skal være CO2-neutral i 2025, og med solcelleanlæg og biogasprocessen er man godt på vej.

Besparelser for den enkelte landmand

Anlægget ved landbrugsskolen omdanner gylle til gas og koncentreret biomasse med høj gødningsværdi. Gassen føres i rør ind til de fire gasmotorer i teknikhuset, som omdanner den til el og varme. Den producerede el anvendes på skolen, og overskudsvarmen fra processen er med til at reducere skolens forbrug af halm i halmfyret markant. Effektiviteten er op til 96 procent i anlægget.

– Ved at få et færdigt teknikhus leveret fra Priess direkte til vores produktion frigiver vi ressourcer og sparer kostbar tid til projektstyring, siger Mikkel Olsen, produktionschef hos GreenFarm. Han fortsætter:

– Anlægget skal fremstå som en samlet enhed og i en høj produktkvalitet. Her er teknikhuset et centralt element. Det skal være solidt og holdbart, for det skal kunne holde i mere end 25 år. Det skal udstråle kvalitet.

Tallene bag løsningen ser også lovende ud. Overskudsstrøm fra produktionen giver landmanden en væsentlig besparelse i indkøb af el. For eksempel svarer 20.000 m3 gylle til 250.000 kWh/år.

Leveres færdigmonteret til pladsen

Teknikhuset til Gråsten Landbrugsskole blev leveret med lastvogn som en plug and play-løsning til biogasanlægget og placeret på en sandpude, hvilket kun tog 2 timer.

Priess har bygget teknikhuset på fabrikken i Vinderup. Huset er 9 x 3 meter og 2,4 meter i højden, det har betongulv og 100 mm isolering, og det er beklædt udvendigt med zink-/magnesiumplader i en farve, der matcher den øvrige del af anlægget. Teknikhuset er derefter leveret til GreenFarm, der har monteret rør, styringer, gasmotorer osv. inden transporten til Gråsten Landbrugsskole.

Teknikhuse fra Priess er en standardløsning, der kan skræddersys den enkelte kundes behov. Der er allerede planlagt flere tilpasninger med GreenFarm, hvad angår rørføringer og elarbejde, oplyser Kim Ravn Mortensen fra Priess A/S.

– Flere af os kender Priess fra tidligere jobs, og har gode erfaringer med deres løsninger og med tilpasninger til de enkelte opgaver, siger Mikkel Olsen, produktionschef hos GreenFarm A/S.

Standardisering skal bane vejen

Målet er, at det kun skal tage fire måneder at producere, installere og idriftsætte et decentralt anlæg fra GreenFarm. Det kræver, at produktionen bliver sat i system og standardiseret, og det er en disciplin, som netop Priess har høstet gode erfaringer med. Det gælder ikke mindst andre projekter med en bæredygtig profil.

– Samarbejdet med GreenFarm ligger i fin forlængelse af vores vision, og vi er stolte over, at vi kan være med til at skabe et mere grønt landbrug, siger Thomas Rohde, CEO i Priess A/S, som kan se et stort potentiale i brugen af skalerbare og fleksible teknikhuse til acceleration af den grønne omstilling.

– GreenFarm er en fantastisk virksomhed. De har et ambitiøst setup og klare holdninger til, at deres løsninger ikke alene skal være bæredygtige, men også udstråle kvalitet. Deres langsigtede mission kan vi helhjertet støtte, og vi ser frem til en spændende rejse i et tæt parløb med dem, slutter CEO Thomas Rohde.

De næste teknikhuse er allerede sat i produktion, så nye GreenFarm-anlæg kan komme i drift.

Relaterede kundecases

Skal vi drøfte dit projekt?

Vi er altid klar til at tage en uforpligtende snak om dit behov og vores løsninger.

  Din specialist

  kim_ravn_mortensen
  Kim Ravn Mortensen
  Key Account Manager
  +45 2938 7084
  km@priess.dk